Tusenhästars miljöracer slipper trängselskatt

2007-11-27 15:50  

En ny modell av den svenska supersportbilen Koenigsegg ska köras på "miljöbränsle". Det högoktaniga bränslet ger en effekt på över tusen hästkrafter och toppfarten 400 kilometer per timma.

Den svenska Koenigsegg är en av världens mest exklusiva och snabba sportbilar.

För att vässa den ännu mer ska den nya modellen CCXR Special Edition drivas av ett högoktanigt bränsle. Men det handlar inte om ännu mer förorenande bensin. Istället ska det så kallade miljöbränslet E85 användas, skriver Daily Tech.

E85 består av 85 procent etanol och 15 procent bensin. I vissa länder sänks skatten för bilar som använder detta bränsle. Gratis parkering och befrielse från biltullar är andra förmåner för dem som kör "grönt".

Men det är förmodligen inte dessa fördelar som lockar köpare av Koenigsegg CCXR, som kostar över tolv miljoner kronor.

Istället är det den nya E85-modifierade motorn som är försäljningsargumentet. Med det högoktaniga bränslet ökas motorns effekt från 806 hästkrafter till 1018.

Det ska ge en acceleration från 0 till 96 kilometer per timma på 2,9 sekunder och en maxhastighet på strax över 400 kilometer per timma.

Vid kombinerad stads- och landsvägskörning sägs bilen dra omkring två liter per mil.

Men då ska man nog inte axa till toppfart allt för ofta.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt