Tunga transportplan lyfter från Örebro till Haiti

2010-01-19 16:00  
C-17 lyfter från Örebro med destination Haiti. Foto: Boeing

I kväll lyfter en stor Boeing C-17 från Örebro flygplats med en svensk hjälpsändning till Haiti. Det blir den femte räddningsflygningen från Sverige till Haiti sedan i torsdags förra veckan.

Två av flygningarna har skett med civila plan med baslägerutrustning och personal från både Läkare utan gränser, Röda korset och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De tre övriga flygningarna, inklusive den i kväll, sker på Försvarsdepartementets uppdrag genom det multilaterala samarbetet för strategiska flygtransporter SAC.

Det handlar också här om baslägerutrustning och personal. I söndags var det 200 pesoner från FN som följde med planet från Örebro för att leda räddningsinsatserna.

I SAC-samarbetet ingår tolv nationer med Sverige och USA som de mest aktiva.

SAC förfogar över tre stycken C-17-plan och Sverige är näst största användaren med 550 flygtimmar per år. Bara USA flyger mer.

De tre C-17-planen har sin bas i Ungern. 25 svenskar ingår i det gemensamma internationella förbandet som heter Heavy Airlift Wing (HAW).

C-17-planen från Boeing har designats för att transportera tunga laster långa sträckor och för att kunna landa på korta och enkla banor.

- Genom SAC-samarbetet kunde vi snabbt bidra med humanitär hjälp till Haiti, säger försvarsminister Sten Tolgfors i ett pressmeddelande på tisdagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt