Tummen upp för höghastighetståg

2009-09-14 12:46  
Gunnar Malm

Ja till höghastighetståg mellan Stockholm- Göteborg och Stockholm-Malmö. Byggstart tidigast 2015. Under måndagen överlämnades betänkandet om Höghastighetsbanor till regeringen.

– Nyttan med höghastighetståg överstiger investeringarna. För varje satsad krona får man tillbaka 1,15 kronor, sade utredaren Gunnar Malm när betänkandet ”Höghastighetsbanor - ett samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft”, överlämnades till regeringen under måndagen.

I utredningen konstateras det att två banor bör byggas: Götalandsbanan, som sträcker sig mellan Stockholm och Göteborg, samt Europabanan, mellan huvudstaden och Malmö. I båda fallen rör det sig om separata dubbelspår för persontrafik. Tågen kommer att gå 320 kilometer i timmen.

– Totalt handlar det om cirka 70 mil spår som i så fall ska byggas. Kostnaden uppgår enligt våra beräkningar till cirka 125 miljarder kronor, säger Gunnar Malm.

Läs hela artikeln iByggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt