TRW testar krockkudde för baksätet

2015-02-17 15:17  
TRW:s krockkudde Scarab för åkande i baksätet utlöses från framstolens ryggstöd. Foto: TRW

Krockkuddar för baksätespassagerare kommer sannolikt börja testas från 2016. En tillverkare testar två olika lösningar.

(Uppdaterad) Med största sannolikhet börjar bilar med krockkuddar i baksätet att krocktestas från 2016, skriver branschtidningen Automotive News.

Underleverantören TRW har tagit fram två olika sorters krockkuddar för baksäten - en modell som monteras i taket och en som monteras i ryggstödet på framstolarna.

Den takmonterade varianten anses bättre för större bilar, exempelvis stadsjeepar och minibussar. Krockkuddar monterade i framstolarnas ryggstöd är mer lämpade för småbilar.

Den senare varianten är enligt Steve Peterson vid TRW North America inte helt olik de lösningar som används för knäkuddar eller sidokrockskydd.

Det är ännu oklart när kuddarna kommer i serietillverkade bilar, men Peterson anser att kraven först kommer att ställas i Europa, som legat före USA när det gäller krav på krockkuddar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Krockkudde TRW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt