Fordon

Trump bromsar tekniken som kan se genom väggar

Foto: United States Department of Transportation/Cadillac

V2V-teknologin låter bilar se runt hörn, och genom väggar. Men Trump-administrationen vill inte öppna vägen för ”superkraften” i självkörande fordon.

Publicerad

System för kommunikation mellan fordon anses vara en förutsättning för att helt autonoma bilar ska fungera effektivt. Kommande ”V2V” (vehicle-to-vehicle communication systems) kommer förmodligen förlita sig på de 5G-system som bland annat Chalmers är med och utvecklar. När alla bilar känner av varandras position via wifi så innebär det att de kan se runt hörn och genom väggar. Bland andra Bosch konstaterar att V2V är nödvändigt för att uppnå den högsta graden av automation, nivå 5.

Under Obama-åren försökte lagstiftarna öppna upp för introduktionen av V2V, med förslag om att alla bilar skulle utrustas med transpondrar, Men nu har Trump-administrationen bromsat en introduktion av systemet. USA:s transportmyndighet har vägrat kommentera framtiden för V2V, men branschexperter tror att de lättnader som gjorts kring regler för tester av självkörande bilat i trafik innebär att implementeringen av tekniken får stå tillbaka.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här