Tronskifte: Nu är Toyota större än GM i USA

2022-01-05 07:11  
Toyotabilar på rad hos en bilhandlare i Englewood i amerikanska Colorado. Arkivbild. Foto: David Zalubowski/AP/TT

Japanska Toyota var förra året den biltillverkare som sålde mest i USA. Det är första gången en utländsk biltillverkare når topplaceringen.

2,3 miljoner Toyotabilar såldes i landet, medan GM – som har sålt flest bilar i USA sedan 1931 – såg sin försäljning landa på 2,2 miljoner.

Toyota ökade sin försäljning i USA med omkring 10 procent, medan GM tappade 13 procent, jämfört med 2020. En orsak till GM:s detronisering är att bolaget haft svårare att hantera halvledarbristen, vilket har gjort att det varit brist på bilar hos återförsäljarna. Toyota hade å sin sida byggt upp ett lager av chip, och satsade på att den amerikanska bilmarknaden skulle återhämta sig efter pandemin, rapporterar The Wall Street Journal.

Läs mer: Analys: BMW IX - ”Elmotorerna är helt ljudlösa”

Men Toyota tror inte att man kommer att stanna som herre på täppan i längden.

Ja, vi passerade General Motors i försäljning. Men för att vara tydlig: Det här är inte vårt mål, inte heller ser vi det som hållbart, säger Jack Hollis, Toyotas vice verksamhetsansvarig i Nordamerika, i ett samtal med pressen och tillägger att företaget inte räknar med att använda det i sin marknadsföring.

Totalt nådde nybilsförsäljningen i USA 15 miljoner förra året, färre än normalt, men även Tesla, Hyundai, Mazda och Honda sålde mer än vanligt.

Mer om: Toyota GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt