Trögt för elbilar under hösten

2012-11-01 17:42  

Antalet nya elbilar i Sverige ökar inte lika snabbt som tidigare i år. I augusti registerardes 132 stycken nya laddbara elbilar i Sverige. Det är en ökning med 11 procent mot det dubbla tidigare i år.

Det visar nya detaljerade siffror från statistikdatabasen Elis – Elibilen i Sverige, som varje månad tas fram av konsultföretaget Easycharge.

- Troligtvis är det tillfälliga utbetalningsstoppet av supermiljöbilspremien som kan spöka, säger Andy Rietschel, vd för Easycharge.

Just nu finns det 1 406 stycken laddbara elbilar i Sverige. Sedan årsskiftet har antalet ökat med 987 stycken eller 234 procent. Men just nu är det en avmattning, enligt Andy Rieschel.

– Tillväxten av antal elbilar fortsätter i hög grad som planerat, även om en något avmattad tendens kan ses just nu, säger Andy Rieschel.

Tidigare i höstas var tillväxten cirka 20 procent varje månad. Nu är den bara drygt hälften.

Men Andy Rieschel står fast vid den långsiktiga prognosen.

- Om fem år kommer att finns 200 000 elbilar och laddhybrider i Sverige, säger Andy Rietschel.

Statistiken är en sammanställning av utsorterad data från Transportstyrelsen och andra källor och ger enligt Easycharge en mer korrekt och enhetlig bild av elbilar och laddhybrider än vad som tidigare varit möjligt.

Bland annat presenteras kvoten mellan antalet elbilar och laddplatser, så kallat Cpev.

- Det som blir allt mer skrämmande är att Cpev sjunker lägre och lägre för varje månad. I början av augusti låg Cpev på 0,38, nu är den 29. Frågan är hur långt ner vi kan se Cpve-index gå innan det blir bråk om offentliga laddplatser, säger Andy Rietschel.

Han menar att det stora problemet för elbilens utveckling i Sverige är att laddinfrastrukturen inte alls hänger med. Under de senaste två åren lanserades det 14 stycken elbilsmodeller. Under de kommande två åren lanseras upp emot 28 nya modeller som behöver laddas från elnätet.

- Fastighetsägare, byggherrar och andra som förvaltar parkeringsplatser kommer tvingas till att ge bättre förutsättningar till att ladda elbilar. Det viktiga för dem är att bygga rätt från början så att felaktiga investeringar kan undvikas, säger Andy Rietschel.

Antal laddbara bilar i Sverige oktober 2012

Totalt 1406, varav 1 067 personbilar.

Rena elbilar 551 stycken.

Laddhybrider 516 stycken.

Lätta lastbilar 339 stycken

Ökning sedan september 152 procent

Ökning sedan årsskiftet 234 procent

Källa: Databasen Elis, elbilen i Sverige.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt