Trög start för Nissan Leaf

2011-01-18 10:23  

Endast 60 av 6000 beställda exemplar av elbilen Nissan Leaf har hittills levererats. Nissan vill inte slarva med bygget.

Den helt eldrivna bilen Nissan Leaf började levereras till kund den 20 december 2010, men kunderna kunde börja teckna order redan i april.

Redan i början av sommaren kunde Nissan konstatera att beställningar från kunder i Japan och USA uppgick till 13000 bilar. Men produktionsplanen för det första året var 10000 bilar.

6000 order kom från hemmamarknaden Japan, där företag står för hälften av beställningarna.

Men nyhetsbyrån Kyodo rapporterar nu att leveranserna av bilen går i mycket långsamt takt. Dels svarar Nissan att det är första gånge man serietillverkar en helt eldriven bil och därför vill lägga ner extra möda på varje exemplar.

Dels har intresset från kunderna mattats en del eftersom det är en tidsödande process att ansöka och få beviljad den statliga rabatt som regeringen utlovat vid kö av en eldriven bil.

Hittills har endast 60 av de beställda 6000 bilarna levererats under den månad som gått sedan säljstart. Representanter för Nissan uppger för Kyodo att man inte oroas av den låga leveranstakten och att alla förbeställda bilar ska vara levererade senast sista mars.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt