Tre Uppsalaforskare i europeiskt hybridprojekt

2008-12-01 12:46  
Kristina Edström är professor i oorganisk kemi och specialist på uppladdningsbara batterier.

Uppsala universitet ska delta i ett europeiskt projekt för att ta fram bättre batterier till el- och hybridbilar. Bland de övriga deltagarna finns en stor del av den europeiska bilindustrin.

Projektet kallas Helios (High Energy Lithium-Ion Storage Solutions) och finansieras av EU.

Det går ut på att försöka ta fram bättre och säkrare litiumjonbatterier, men också att forska kring ur batterierna slits och hur man bäst tar hand om uttjänta batterier.

Exakt hur mycket pengar som EU skjuter till är ännu inte klart.

Bland deltagarna från industrin finns Renault, Peugeot, Opel, Volvo Powertrain och Ford.

Den akademiska forskningen representeras av ett franskt universitet och tre forskare från Uppsala - professor Kristina Edström och de assisterande professorerna Torbjörn Gustafsson och Håkan Rensmo från Ångströmlaboratoriet.

- Vår del i projektet blir att mäta hur batteriet påverkas efter att de har använts ett tag, säger Kristina Edström.

- Vi ska speciellt titta på hur gränsytan mellan elektrod och elektrolyt påverkas.

I dag testas batterier ofta innan de börjar användas. Däremot är kunskapen om vad som händer när de väl tagits i drift betydligt sämre inom till exempel fordonsindustrin.

Forskarna i Uppsala ligger långt framme när det gäller just ytkemi, det vill säga forskning kring de eventuella nya kemiska ämnen eller den korrosion som kan uppstå på elektrolyternas yta.

- Resultatet kommer att vara mycket viktigt för kommersialiseringen av batteripaket till el-och hybridbilar, skriver deltagarna i sin projektansökan till EU.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt