Tre svenskar vill köpa Saab

2010-01-07 07:40  

Strax innan tidsfristen för Saab Automobile går ut klockan 23 i dag svensk tid kastar sig tre svenska budgivare in i spelet. Det bekräftar statssekreterare Jöran Hägglund.

(Uppdaterad med nytt klockslag)

- Vi har kontaktats av flera olika grupperingar, bland annat tre från Sverige. Jag skulle tro att åtminstone två av dem lägger fram bud till General Motors under torsdagen, säger Jöran Hägglund till Dagens Industri.

Enligt DI:s källor är det olika grupperingar från Saabs ledning som lierat sig med de nya svenska konsortierna.

- Det verkar som att ledningen i Saab Automobile är uppsplittrad, säger Jöran Hägglund.

Jöran Hägglund har träffat de svenska spekulanterna, som är helt nya i sammanhanget. Det är alltså inte Koenigsegg i ny förpackning.

- Problemet är att ingen av dem har haft någon finansiering att visa upp, säger Jöran Hägglund.

Den starkaste kandidaten till att köpa Saab Automobile är den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars, som uppges väntas lägga fram ett nytt, bättre bud till GM under torsdagen.

"Vi har inte sett några pengar"
Samtidigt kvarstår GM:s besked från den 18 december att Saab Automobile i Trollhättan ska avvecklas under ordnade former.

Och förberedelserna för avvecklingen är redan igång.

Sent på onsdagskvällen svensk tid säger GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre till nyhetsbyrån TT att för sin del inte tror att det kommer något godtagbart bud i sista minuten.

- Det är rätt lätt egentligen. Fram med pengarna så kan ni få köpa Saab. Men ingen har visat oss några pengar, så vi befinner oss i en avvecklingsfas, säger Ed Whitacre till TT.

Klockan 17 i dag torsdag amerikansk ostkusttid, det vill säga klockan 23 svensk tid, ska GM ge sitt besked.

Uppdatering om de svenska budgivarna

Enligt Dagens Industris motorredaktör Håkan Matson leds de tre svenska konsortierna av följande namn:

Jan Nygren,Trollhättesonen som avancerade högt i det socialdemokratiska partiet och politiken och var under en period samordningsminister i den socialdemokratiska regeringen innan han valde att gå till näringslivet och bli direktör inom flygkoncernen Saab.

Håkan Samuelsson,tidigare andreman på Scania i Södertälje och senast vd för Scaniakonkurrenten MAN, den tyska lastbilstillverkaren som har Volkswagen som huvudägare. Håkan Samuelsson lämnade nyligen MAN.

Lars Carlström,finansmannen som tidigare var med i konsortiet Catherina, som lade ett bud på Saab i höstas. Nu har han fått med sig Luxemburgföretaget Genii Capital som finansiär i ett nytt bud på Saab. Frontfigur i affären är racingmiljardären Bernie Ecclestone.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt