Transrapid aktuellt för Teneriffa

2010-10-15 14:49  
Transrapid kan bli en turistattraktion på Teneriffa.

Turistmålet Teneriffa vill avlasta det hårt ansträngda vägnätet och ska undersöka om magnetsvävaren Transrapid är en lösning.

Med en tilltagande turism kommer det redan nu ansträngda vägnätet på ön i Atlanten inte att räcka till. För att minska miljöbelastningen överväger man järnvägstransporter, men den bergiga ön gör järnvägsbyggen dyra med mängder av bro- och tunnelbyggen.

Ön mäter 80 x 50 km och vulkanen Teide reser sig 3718 meter över havet.

Genom att välja en magnetsvävarlösning skulle det vara möjligt att bygga en tågförbindelse mellan de två flygplatserna på ön, via huvudstaden St Cruz de Tenerife och turistorterna utmed nord- och sydkusten.

Transrapidtågen klarar stigningar på 100 ‰, vilket skulle ge större flexibilitet vid bandragningen än med konventionella rälsbundna tåg. Dessutom väntas magnetsvävartågen i sig utgöra en turistattraktion, på samma sätt som Transrapid gör i Shanghai där den enda kommersiella förbindelsen finns idag.

Presidenten för Kanarieöarna ska ha varit i kontakt med tyska politiker skriver tidningen VDI-Nachrichten. Under 2011 ska man ha ett underlag för beslut om en magnetsvävarförbindelse runt ön.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt