Tränade flygsäkerhet via Skype – avskedades

2013-10-08 14:53  

En säkerhetskontrollant på flygplatsen i Luleå gjorde en del av sin träningstid i bildtolkning via Skype.

När det kom till arbetsgivarens kännedom avskedades både hon och hennes syster, som hjälpte henne att utföra träningen genom att videofilma dataskärmen på jobbet.

Systrarna har jobbat som säkerhetskontrollanter på flygplatsen i Luleå sedan början av 2000-talet. Men för att få jobba som säkerhetskontrollant med röntgenkontroll och EDS-utrustning krävs det att personen har certifiering. Efter grundutbildningen för certifiering måste säkerhetskontrollanterna förnya den minst vart tredje år och även gå igenom regelbunden repetitionsutbildning.

En del av den går ut på att kontrollanten ska genomföra bildtolkningsträning i sex timmar under varje halvårsperiod. Varje månad gör kontrollanterna en timmes bildtolkningsträning i ett särskilt datorprogram. Systrarna har, enligt en stämningsansökan som systrarnas fackförbund ST lämnat in till Arbetsdomstolen, under flera års tid haft de bästa resultaten på de tester de utfört.

I slutet av mars skrev systrarnas teamledare på Swedavia, där de är anställda, på bolagets anslagstavla att de hade träningstid kvar att göra för mars månad. Den ena systern var sjuk den dagen. Hennes syster ringde då upp henne från jobbet och talade om att hon behövde göra mer träningstid. Den sjuka systern bad henne att logga in på hennes konto för att kontrollera om det verkligen stämde. Det visade det sig göra. Systern behövde göra ytterligare femton minuters träningstid.

Systrarna kom då överens om att de kunde göra bildtolkningsträningen via ett videosamtal. Genom att använda Skype kunde den ena systern videofilma datorskärmen. Systern som befann sig hemma genomförde då träningen som saknades för den aktuella månaden.

En tid senare anklagades systern som hade loggat in på sin systers konto för dataintrång.

 

Läs hela artikeln på Lag & Avtal.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt