Trafikverket vill fylla vita fläckar med snabbladdare

2020-06-25 12:35  

Antalet snabbladdare i Sverige ökar snabbt. Men ännu finns vita kartfläckar. Nu vill Trafikverket skynda på utbyggnaden.

Regeringen beslutade nyligen att Trafikverket ska besluta om statligt stöd för utbyggnad av publika laddstationer för elfordon. Myndigheten har totalt 150 miljoner kronor att fördela över tre år.

Målet är att utvalda vägsträckor ska ha minst en snabbladdare (minst 50 kW likström) var tionde mil. Arbetet med att identifiera vägsträckorna pågår men utgångspunkten är det funktionellt prioriterade vägnätet för långväga personresor. Redan nu ser myndigheten att vägsträckor i Norrlands inland, Småland, Värmland och Gävleborg saknar infrastruktur.

Trafikverket kommer att genomföra utlysningen i september. Då blir det möjligt att söka stöd för att bygga snabbladdare, med upp till 100 procent. Vem som helst kan söka stödet, men det täcker endast investeringen och inte driften av anläggningen.

I dagsläget finns 450 publika snabbladdare i landet, en ökning med 50 procent sedan 2018.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt