Trafikverket missade 20 miljarder

2014-05-21 11:15  

Felräkningar hos Trafikverket gör att 20 miljarder till järnvägsunderhåll inte finns. Ska siffrorna gå ihop måste växlar användas i 550 år, enligt utredare.

"Allvarligt", säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringen slog fast den nationella transportplanen, som satsar 522 miljarder på landets infrastruktur, för en månad sedan. Men interna dokument från Trafikverket visar att nästan 20 miljarder kronor saknas för järnvägsunderhållet, rapporterar SVT Östnytt.

2013 upptäckte Trafikverkets experter att bara halva kontaktledningsnätet finns med i uträkningarna. Då hade de redan hunnit användas i underlaget för transportplan, men trots att felet upptäcktes innan den Nationella planen presenterades begärde Trafikverket aldrig mer pengar.

Ett annat fel handlar om felberäkningar av spår och spårväxlars livslängd. Enligt en utredare vid Trafikverket måste en spårväxel nu ha en medellivslängd på 550 år för att klara sig med de pengar som finns, skriver Östnytt.

I den aktuella planen ska 86 miljarder gå till järnvägen. Då fattas 19,5 miljarder.

"Jag ser allvarligt på de uppgifter som framkommit. Det måste vara en självklarhet att de underlag vi får från Trafikverket håller hög kvalité", skriver infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i ett mejl till TT.

"Det är Trafikverkets ledning som har att göra prioriteringar och bedömningar av de insatser som behövs. Jag förutsätter att Trafikverket ser över dessa uppgifter samt säkerställer att de har rutiner så att prioriteringar görs på rätt faktaunderlag."

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt