Trafikverket: Dålig affär bygga snabbanor för tågen

2018-03-05 07:15  
Olönsamt att satsa på höghastighetståg, enligt Trafikverket. Foto: IBL

Satsningar på höghastighetståg är olönsamma – vilken variant man än väljer: tåg som går i 320 eller 250 kilometer i timmen. Det framgår av en ny rapport från Trafikverket, rapporterar Svenska Dagbladet.

Redan tidigare har verket slagit fast att det vore samhällsekonomiskt olönsamt – och extremt dyrt – att bygga banor för de allra snabbaste tågen. Den nya utredningen visar att det skulle vara en ännu sämre affär att satsa på tåg som kör 250 kilometer i timmen, bland annat på grund av ökade underhållskostnader. För varje satsad hundralapp får man bara 25 kronor tillbaka enligt rapporten.

– Fast det kan vara väl använda pengar även om det inte är sam­hällsekonomiskt lönsamt, säger Trafikverkets Lennart Kalander till SvD.

Med nya höghastighetsbanor skulle det exempelvis bli mer plats för godståg på de nuvarande stamba­norna – och en del godstran­sporter kunde flyttas från vägarna. Kortare restider skulle leda till att fler tog tåget, också en miljöfördel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt