Trabantens fader död

2013-06-19 13:10  
Trabant Foto: Petko Momchilov / AP / Scanpix

Göteborg (TT). Werner Lang, "pappa" till den östtyska kultbilen Trabant, har avlidit. Han blev 91 år.

Han avled i Zwickau, den stad i forna DDR där Trabanten tillverkades. Lang, som var chefskonstruktör för 601-serien, var så sent som i helgen med vid en Trabant-träff men fick sedan hjärtproblem och avled på måndagskvällen, enligt Mitteldeutscher Rundfunk.

Trabant 601 var tänkt som Östtysklands svar på Volkswagen men var hopplöst omodern redan från början och inte blev det bättre. Den byggdes i tre miljoner exemplar under nästan 30 år och produktutvecklingen under de åren var ytterst blygsam, även om motorns effekt så småningom ökade från 18 till 26 hästkrafter. Samtidigt var bilen alla östtyskars dröm _ kön för att få köpa ett exemplar löpte enligt uppgift över 15 år.

Trabanten, byggd i ett slags plast, blev efter murens fall en symbol för livet i DDR och är i dag en samlarbil, inte för teknikens skull, utan för de politiska associationerna.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt