Toyotas vd i USA ber om ursäkt

2010-02-02 15:30  

Toyotas vd i USA, Jim Lentz, ber sina kunder om ursäkt för problemen med de krånglande gaspedalerna i en video. Han gråter inte, men ser väldigt ledsen ut.

”Jag är verkligen ledsen”, säger Jim Lentz, vd för Toyota i USA, påvideon som visas på hemsidan.

Han betonar att det är en ”uppriktig ursäkt”, och säger att han förstår han gjort sina ”kunder besvikna”.

Efter det senaste debaclet, med en gaspedal som föraren inte kunnat få stopp på, har nu Toyota återkallat flera miljoner bilar det senaste året.

Redan i höstas fastnade gaspedalen i golvmattan i vissa av modellerna.

Nu har ytterligare ett antal miljoner återkallats i USA och Kina på grund av problem med en gaspedal som i vissa fall kärvar när man släpper upp gasen.

I Europa handlar det nu om 1,8 miljoner bilar, varav sannolikt över 50 000 i Sverige.

I Sverige återkallas åtta modeller, som alla kan ha fel på gaspedalen. Det är Aygo, IQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis och Rav4. Prestigemodellen Lexus ingår alltså inte.

Problement med gaspedalen uppstår ”endast i mycket sällsynta fall”, försäkrar Toyota på sin hemsida.

Det som händer är att ”vissa gaspedalsmekanismer…successivt blir tröga eller kan fastnan i delvis intryckt läge eller återgå till långsamt tomgångsläge”. Det kan i sin tur bero på, enligt Toyota, att ”mekanismen är sliten i kombination med vissa drift- och miljöförhållanden”.

Även Peugeot tar det säkra för det osäkra, och kallar tillbaks 97 000 bilar, som tillverkats i en tjeckisk fabrik, som delas med Toyota. För Peugeots del handlar det i Europa om modellerna Peugeot 107 och Citroën C1.

Mer om: Gaspedal Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt