Toyota visar generationsbil av trä

2016-03-04 09:51  
Toyota Setsuna är byggd av trä och ska åldras över generationsgränserna i en familj. Foto: Toyota

Toyota Setsuna heter en annorlunda modell från biljätten – tillverkad i trä. Premiär blir det på en designmässa i Milano.

Det rör sig om en konceptbil där Toyota med materialvalet vill understryka hur en bil kan bli en älskad klenod i en familj och påminna om många härliga stunder som familjen har fått uppleva tillsammans med sin bil.

Beslutet att bygga bilen i trä beror på att materialet åldras vackert över tid om det sköts på rätt sätt. Därmed ska träbilen likt en kär möbel kunna användas i generationer och påminna yngre om händelser som en äldre generation varit med om.

Beroende på var bilen körs och hur den vårdas kommer en träbil alltid över tid att få ett unikt utseende även jämfört med andra bilar byggda av trä.

Toyota har valt olika sorters trä för att ge karaktär åt bilen. Karosspanelerna är t ex byggda av japansk ceder, stommen av japansk björk. Vid sammanfogningen har man använt en traditionell sammanfogningsteknik utan skruv eller spik som kallas okuriari och som används för bärande strukturer i trähus.

Den lite drygt tre meter långa tvåsitsiga bilen med sin båtliknande kaross drivs med elmotor. Setsuna, som översatt från japanska betyder tillfälle/stund/ögonblick, ställs ut under designveckan i Milano 12 – 17 april.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL