Fordon

Toyota största bilmärket 2015

Toyota försvarade under 2015 sin ställning som världens största biltillverkare för fjärde året i rad med 10,15 miljoner sålda fordon.

Publicerad

Jakten om topplaceringen har varit hård de senaste åren mot rivalerna Volkswagen och General Motors. Under första halvåret förra året såg det stundtals ut som om VW skull ta över ledarpositionen.

Men under september drabbades VW av den uppmärksammade avgasskandalen, som dämpade försäljningen så att VW när året var slut endast kunde räkna ihop 9,93 miljoner sålda fordon. För GM slutade försäljningssiffrorna på 9,8 miljoner fordon.

Toyota hade för 2015 kalkylerat med en försäljning på 10,09 miljoner fordon, och överträffade därmed förväntningarna. För 2016 har man satt målet till 10,114 miljoner fordon.

Förre VW-chefen Martin Winterkorn har tidigare satt upp målet att senast 2018 gå om Toyota som världens största biltillverkare. Nuvarande VW-chefen Matthias Müller, som tog över i samband med avgasskandalen, är försiktigare i sin prognos och lyfter hellre fram frågan om lönsamhet före volym.