Toyota stoppar Europadiesel

2016-09-29 13:41  
Toyota C-HR erbjuds inte längre med dieselmotor i Europa. Foto: Toyota

Toyota stoppar lanseringen av en ny dieselmotor som skulle debutera i modellen C-HR, en liten crossover avsedd för en yngre kundkrets.

I den nya bilen C-HR, Coupé High Rider, skulle ett av motoralternativen vara en nyutvecklad 1,5 liters trecylindrig dieselmotor.

Men nu säger Toyota på bilmässan i Paris att den nya dieselmotorn dras tillbaka på den europeiska marknaden. Utvecklingen av motorn för försäljning på andra marknader fortsätter, men anpassningen för de europeiska kraven läggs på is, rapporterar Automotive news.

Av de förhandsbeställningar som hittills gjorts av Toyota C-HR har två tredjedelar gällt plug-inhybriden med bensinmotor. Detta har signalerat för Toyota att en dieselmodell inte är nödvändig.

En fjärdedel av de bilar som Toyota säljer i Europa har dieselmotor. Europa är annars den största dieselmarknaden, med avsevärt högre andel dieselfordon än den amerikanska eller japanska. Knappt hälften av alla nya bilar som säljs i Europa har dieselmotorer, men efter avgasskandalen kring VW förra året sjunker nu dieselandelen i Europa.

Toyota C-HR börjar säljas i Europa senare i höst och vänder sig främst till yngre bilköpare. Den har en formgivning som enligt Toyota ska påminna om en slipad diamant. Den hör till segmentet crossover, en liten stadsjeep med kupékänsla. De bakre dörrarna på denna fyradörrarsbil ska smälta in i karossformen och med dörrhandtagen integrerade i c-stolpen förstärks kupékänslan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt