Toyota slipper extern kontroll av vätgastankar

2014-09-01 09:09  

Japans industriministerium godkänner att Toyota själv sköter inspektionen av sina vätgastankar för bränslecellsbilar.

Toyota blir därmed det första företaget i Japan som tillåts inspektera och godkänna tankar ämnade för vätgaslagring vid trycket 700 bar.

För att få detta tillstånd måste Toyota uppfylla 194 krav som satts upp av institutet för säkerhet kring gas under högt tryck, KHK. För att klara kriterierna, som kallas KHKS 0102, har Toyota tagit fram regler för kvalitetskontroll. Dessa har nu godkänts av industriministeriet.

För Toyotas del innebär det en smidigare produktionsprocess än tidigare. Vid produktionen av de prototyper till vätgasbilar som tidigare tagits fram har tjänstemän från KHK tvingats vara närvarande.

Det innebär att produktionen har måst förläggas till tider som har passat KHKs inspektörer.

När Toyota nu planerar för serieproduktion av vätgasbilar från 2015 är det nödvändigt att produktionen kan ske på tider som företaget bestämmer, inte det statliga kontrollorganet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bränslecellbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt