Toyota ska ta tillbaka ledningen med C-HR

2015-09-17 15:01  
Toyota kompakta crossover C-HR byggs på en ny plattform och kan komma på marknaden i slutet av nästa år. Foto: Toyota

Toyota ska tillbaka ledarpositionen som mest sålda asiatiska bilmärke från Nissan med den kommande kompakta crossover-hybriden C-HR.

Bilen presenterades på Frankfurtmässan i veckan och är än så länge bara en konceptbil. Men en produktionsklar modell utlovas redan till bilmässan i Geneve i mars 2016, och produktionen kan sedan komma igång i slutet av det året.

Tanken är då att bilen ska utmana Nissans framgångsrika Qashqai, en av de modeller som hjälpt Nissan att passera Toyota som mest sålda asiatiska bilmärke i Europa, skriver Automotive news.

C-HR byggs på Toyotas nya plattform TNGA, som även den nya versionen av Prius byggs på. Plattformen ska ge styvare chassi vilket ger bilen bättre egenskaper vid kurvtagning. Modellen får även en nyutvecklad förbränningsmotor med en termisk verkningsgrad på över 40 procent, samt ett hybridsystem med lätta elmotorer och batterier för att förbättra bränsleekonomin.

Karossen ges en form med detaljer som ska påminna om en vackert slipad diamant. I Toyotas nya designspråk ingår även en lågt placerad grill, förbättrad aerodynamik och höjd säkerhet för fotgängare.

En första studie av C-HR var en tredörrarsmodell som presenterades vid Paris Motor Show 2014. Den konceptbil som nu visas i Frankfurt är en femdörrarsmodell, vilket betyder ett steg närmare kommersiell lansering, enligt Toyota.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hybridbil Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt