Toyota ska skjutsa folk med nivå 4-autonomi

2019-10-28 14:30  
Foto: Toyota

De självkörande Lexus-bilarna har en autonomi på nivå 4. Nästa år kommer Toyota släppa lös dem i Tokyos trafik, och bjuda allmänheten på åkturer.

Den japanska biljätten har som uttalad målsättning att bygga världens säkraste autonoma fordon. 2015 grundade man Toyota Research Institute (TRI), där avdelningen Advanced Development fokuserar på att utveckla mjukvara för självkörande bilar. Nu har TRI presenterat sin nya P4-plattform för autonoma fordon – och nästa år ska den sättas på prov på allmän väg i Japan.  

Från juli till september nästa år kommer boende och besökare i Tokyo erbjudas åkturer i självkörande bilar med en autonomi på nivå 4 enligt SAE-skalan. De som är sugna på att uppleva P4-plattformen behöver dock anmäla sitt intresse och deltagarna kommer sedan väljas ut av Toyota.

Autonomi på nivå 4 innebär att fordonen kan hantera all körning utan mänsklig inblandning, men de rullar inom ett avgränsat område. För ändamålet har Toyota valt Odaiba-distriktet. Det är en varierad och komplicerad miljö där trafiken är intensiv – ofta med köbildningar, och till detta kommer fotgängarna.

– Med utmaningen att klara av att köra autonomt i Odaiba har vi lagt ribban högt, vilket innebär att vi på kort tid måste utöka kapaciteten hos vår teknik, säger Gill Pratt, vd för TRI i ett uttalande.

Läs mer: Toyotas teknikchef: ”Elbilar står inte på egna ben”

Dagens lagstiftning kräver att fordonen har en säkerhetsförare bakom ratten. Testbilen utgår från den femte generationens Lexus LS. Den visades upp vid årets upplaga av Consumer Electronics Show i Las Vegas. Med inbjudan till allmänheten att provåka bilarna i Odaiba vill Toyota också demonstrera sitt koncept kring ”mobilitet som tjänst”.

TRI har genomfört tester av P4-plattformen på en avlyst bana i Michigan i USA. Där har man försökt återskapa de mest krävande aspekterna hos trafikinfrastrukturen i Odaiba-distriktet, för att bilarna ska klara av alla tänkbara scenarion autonomt. Vidare tester av P4-mjukvaran pågår nu på allmän väg i Odaiba samt Ann Arbod Michigan och Los Altos i Kalifornien. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt