Toyota siktar på självkörande bil till 2020

2015-10-22 10:40  
Toyotas testbil kan till exempel köra på och av motorvägen på egen hand. Foto: Toyota

Toyota har forskat i det tysta på självkörande bilar sedan 1990-talet. Till 2020 ska den första vara klar för lansering.

Japanska Toyota är det bilföretag med överlägset flest patent på teknik för självkörande bilar visar en analys som Stockholmsföretaget Iamip gjort för Ny Tekniks räkning.

Utan att göra mycket väsen av det har Toyota arbetat med självkörande funktioner  i mer än 20 års tid.

Nyligen visade företaget upp hur en ombyggd Lexus GS tar sig fram i trafiken utan att föraren behöver sköta ratten.

Bilen tar sig upp på motorvägen, styr, kör om och kör av motorvägen på egen hand. Till sin hjälp har bilden kameror, radar och sonar som kombineras med kartinformation.

Toyota meddelar att företaget nu ökar sina forsknings- och utvecklingsresurser inom området automatisk körning. Målet är att lansera den första bilen med självkörande funktioner till 2020. Man har till exempel rekryterat Gill Pratt som lett den amerikanska försvarsforskningsmyndigheten Darpas stora tävlingar för självstyrande fordon "Darpa robotics challange".

Toyota har även inlett forskningssamarbeten med de amerikanska universiteten MIT och Stanford med målet att utveckla både självstyrande teknik för bilar och robotar som kan hjälpa till i hemmet.

Förutom att bilen måste kunna fatta egna beslut i trafiken krävs att bilen även kan kommunicera med andra bilar och med väginfrastrukturen för att den ska kunna ta sig fram säkert.

Den tredje viktiga frågan är en tydlig överlämning mellan föraren och systemet.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/bslJVikdUjo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Marie Alpman

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt