Toyota sänker målet för snålbil med fallande oljepris

2015-12-09 14:04  
Toyota Prius generation 4 börjar säljas i Japan på onsdagen. Foto: Toyota

Samma dag som nya elhybriden Prius börjar säljas så sänker nu tillverkaren Toyota försäljningsmålet. Billig olja minskar intresset för snåla bilar.

Från att ursprungligen ha prognostiserat en årsförsäljning på 300000 – 400000 Prius sänker nu Toyota målet till 300000 – 350000 tusen.

Med ett oljepris som halverats sedan förra året minskar intresset för bränslesnåla bilar som elhybriden Prius. Sänkta bensin- och dieselpriser gör att intresset för bränsleslukande stadsjeepar har skjutit i höjden, uppger Automotive news.

På onsdagen inleddes försäljningen av fjärde generationen Prius i Japan. Efter årsskiftet inleds försäljningen av bilen även i Europa och USA.

Nya Prius klarar 100 km på 3 liter bensin jämfört med den tidigare modellen som drog 3,9 liter för samma sträcka. Utsläppen av koldioxid ska minska med 20 procent mellan de två generationerna.

Samtidigt höjs priset på den nya bilen i Japan med 19 procent. Bilmodellen Toyota Prius är den mest tillverkade elhybriden i världen med fyra miljoner exemplar. Den hade premiär 1997.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL