Toyota medger problem med Prius bromsar

2010-02-04 11:33  
Toyota Prius 2010 - tredje generationens hybridbil. Klicka för hela bilden.

Toyota bekräftar i dag att företagets hybridbil Prius har problem med sina låsningsfria bromsar. Enligt Toyota finns problemen i de bilar av 2010-års modell som sålts innan slutet av januari.

Det senaste beskedet är ännu ett hårt slag för den japanska biltillverkaren, som den senaste tiden tvingats återkalla miljontals bilar sedan det visat sig att gaspedalerna fastnat.

Problemen med Prius blev offentliga i onsdags, efter att japanska myndigheter krävt att företaget skulle undersöka påstådda problem med bromsarna på 2010-års modell av hybridbilen.

I Japan har det skett flera olyckor på grund av bilar med dålig bromsverkan.

Även amerikanska myndigheter har tagit emot klagomål från amerikanska Prius-ägare, som upplevt väldigt svag eller helt utebliven bromsverkan i sina bilar, skriver New York Times.

Problemen hopar sig för Toyota
De senaste månaderna har motgångarna kommit slag in slag för världens största biltillverkare.

Redan i höstas fastnade gaspedalen i golvmattan i vissa av modellerna.

Sedan kom rapporter om en gaspedal som föraren inte kunnat få stopp på.

Hittills kan det handla om uppåt 9 miljoner bilar som Toyota måste återkalla. I Europa ligger siffran på cirka 1,8 miljoner, varav sannolikt över 50 000 i Sverige.

I Sverige återkallas åtta modeller, som alla kan ha fel på gaspedalen. Det är Aygo, IQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis och Rav4. Prestigemodellen Lexus ingår alltså inte

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt