Toyota lanserar ”talande bilar” 2021

2018-04-17 14:20  
Foto: US Department of Transport

Bilar som kommunicerar med sin omgivning är framtiden – och den närmar sig med stormsteg. Nu avslöjar Toyota att de 2021 kommer lansera talande bilar.

Begreppet V2X (Vehicle to X), att bilar kommunicerar med sin omvärld, har funnits ett tag nu. Men tekniken har ofta tvingats sitta i baksätet. Istället är det självkörande bilar som fått rubrikerna. För att vi ska nå fram till framtidsutopin om ett automatiserat trafikflöde som flyter utan olyckor eller trafikstockningar, krävs det en uppkopplad omvärld, och bilar som talar med den.

Flertalet biltillverkare jobbar med tekniken, och bland annat EU håller på med standardiseringsarbete för hur det hela ska ske. I USA finns det ett förslag om att V2I (Vehicle to Infrastructure) ska bli ett framtida krav på nya bilar. Enligt siffror från U.S. National Highway Traffic Safety Administration skulle regelkravet innebära en extrakostnad mellan 135 och 300 dollar per fordon – men det skulle minska antalet kollisioner med 600.000 om året.

Toyotas bilar ska ha global standard

Några som vill ligga i framkant är japanska Toyota. I ett pressmeddelande säger företaget att de vill föra konversationen framåt genom att utrusta Toyota- och Lexus-bilar med DSRC-system (Dedicated Short-Range Communication).

I USA kommer systemet använda sig av sju kanaler i 5,9 GHz-bandet som öronmärkts för just intelligenta transportsystem. Det innebär att bilen klarar sig utan någon extra uppkoppling som kostar pengar för ägaren.

Läs mer: Kritiken: Därför sker olyckor med självkörande bilar

Tekniken som sådan finns redan i flertalet bilar, men från och med 2021 kommer Toyotas bilar ”prata” global standard – alltså med alla andra märken som också kör på samma DSRC-standardisering. Huruvida Toyota kommer att göra med bilarna i Europa har det inte sagts något om.

Felix Björklund

Mer om: Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt