Toyota lanserar självkörande fordon för e-handeln

2018-01-11 12:11  
Foto: Toyota

Från tillverkare till tjänstebolag. I framtiden räcker det inte för bilmärkena att bara producera fordon. Det menar Toyota, och på CES avslöjade de konceptet ”E-palette”.

Självkörande containrar skräddarsydda för ändamålet. Så skulle man enkelt kunna beskriva de fordon som Toyota stolt visade upp på teknikmässan Consumer Electronics Show.

Modellen E-palette visar tydligt vart bilbranschen är på väg och att traditionella tillverkare inte längre kan förlita sig enbart på produktion.

E-palette är tänkt att kunna användas för allt från taxiservice till bud och leveransservice. Toyota säger att konceptet inom kort ska börja testas i olika regioner, och i början av 2020-talet ska det lanseras i tre storlekar. Den största varianten kommer vara ungefär som en buss, och den minsta ska vara liten nog att kunna samsas med fotgängare på trottoarer.

Läs mer: Toyota och Panasonic i batterisamarbete

Under sin premiär på CES avslöjade den japanska tillverkaren att man kommer arbeta med Amazon, Dixi Chuxing Technology (världens största mobilitetsföretag), Pizza Hut, Mazda och Uber. Fordonet har en öppen kod-lösning som innebär att partnerföretagen kan installera sin egen mjukvara. Utöver den har Toyota en så kallad ”väktarteknik” som agerar säkerhetsnät.

– Det här är ett stort steg framåt i vår evolution mot hållbar mobilitet, och demonstrerar vår fortsatta expansion bortom traditionella bilar till att skapa mervärde för våra kunder, säger Toyotachefen Akio Toyoda i ett pressmeddelande.

Toyota som har hållit en ganska låg profil när det kommer till autonoma fordon har nu fått upp ångan. Inte nog med att man visat E-palette, man har även utvecklat en ny plattform för självkörande bilar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt