Toyota kan inte starta produktionen

2011-03-18 10:54  

Toyota kommer inte igång med produktionen efter driftstoppet som orsakades av jordbävningen. Och prognosen ser oklar ut.

Toyota liksom övriga japanska biltillverkare meddelade i måndags att man skulle göra ett produktionsuppehåll på tre dygn på grund av det klara läget efter jordbävningen för en vecka sedan.

Men tillverkningen har inte kommit igång och nu meddelar företaget att fabrikerna står stilla åtminstone till onsdag i nästa vecka.

Tidningen Asahi Shimbun rapporterar att åtminstone 20 av Toyotas underleverantörer har sina anläggningar inom evakueringszonen runt den olycksdrabbade kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi.

Dessutom har de stora stålverken Sumitomo och Nippon Steel stoppat produktionen av plåt, och färgtillverkaren Nippon Paints fabriker har skadats så mycket att produktionen har stoppats.

Efter ett jordskalv 2007 tvingades Toyota stoppa produktionen i en vecka sedan en leverantör av motorkomponenter slagits ut.

Om inte alternativa leverantörer hittas snabbt riskerar Toyotas tillverkning att påverkas under månader framöver, säger en talesman för företaget till Asahi Shimbun.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt