Toyota går in i Uber

2016-05-25 10:21  
Uberförare kan betala sina bilar med inkomster från taxikörningar. Foto: Toyota

Toyota investerar i taxitjänsten Uber och upprättar leasingavtal med bilägare som kan betalas med inkomster från Uber.

Toyota gör investeringen i Uber via sitt finansbolag Toyota Financial Service Creation Co och Mirai Creation Investment.

Med samarbetet vill Toyota se hur framtida tjänster för samåkning kan utvecklas. De båda företagen ska studera och utveckla nya tjänster för samåkning och bildelning.

En ny typ av leasingförfarande ska också utvecklas där bilägare betalar leasingavgiften med inkomsterna från taxitjänsten Uber. Leasingperioden ska vara flexibel och baseras på önskemål från förarna.

De båda företagen ska även undersöka samarbeten när det gäller att utveckla appar för stöd åt Uber-förare och ta fram en särskild fordonsflotta av Toyota och Lexusbilar avsedda för Uberförare.

Samarbetet ska inledas under andra halvåret 2016, inledningsvis som ett pilotprojekt, säger Toyota.

Samarbetet är ett i raden på senare tid där etablerade biltillverkare närmar sig it-företag som utvecklar bildelningstjänster, som GM och företaget Lyft, och VW i företaget Gett. Även Ford har antytt kommande samarbeten med bildelningsföretag.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toyota Uber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt