Toyota ett steg närmare trådlös laddning

2013-12-06 13:35  
Komponenterna till Witricitys trådlösa laddning. Foto: Witricity

Toyota har slutit licensavtal med ett forskningsföretag om trådlös laddning av elbilar.

Därmed tar Toyota ett steg till mot att slopa laddkabeln vid laddning av elbilar eller plugg-in-hybrider. Toyota har tidigare gått in med finansiellt stöd till det amerikanska företaget Witricity, ett forskningsföretag baserat på forskning som bedrivits vid Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Laddningsprincipen baseras på magnetisk resonans i stället för induktionsladdning, som är en annan lösning på sladdlös laddning. Magnetisk resonans ger mindre förluster och medger större avstånd mellan laddaren i marken och mottagaren i bilen, vilket gör det lättare för föraren att parkera bilen vid laddning.

Laddaren som placeras i marken behöver endast vara 50 x 50 cm och mottagaren i bilen 20 x 20 cm.

Witricity har även licensierat sin teknik till Audi och Mitsubishi, samt till underleverantören Delphi.

Witricitychefen Eric Giler tror att de första bilarna som börjar utrustas med tekniken för trådlös laddning kommer som 2016 års modell.

- Med Toyota som världens största biltillverkare med på tåget så tror jag många andra företag kommer att följa efter, säger Eric Giler i ett pressuttalande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt