Toyota bygger bränslecellsdriven husbil – för månen

2019-03-13 12:00  

Den japanska rymdorganisationen Jaxa har gett Toyota i uppdrag att bygga en månsond som kan transportera och husera två astronauter.

Om tio år ska japanska astronauter köra bil på månen, och de väljer så klart att ratta en Toyota. Biljätten ska ihop med den japanska rymdorganisationen Jaxa utveckla en sexhjulig rover som är tänkt att skickas till månen 2029 som en förberedelse inför bemannade expeditioner under 2030-talet.

Konceptet som visats upp är 6 meter långt, 5,2 meter brett och 3,8 meter högt - eller ”ungefär lika stor som två minibussar” som Toyota uttrycker det. Roverns bakre del rymmer en trycksatt kammare på 13 kubikmeter i släpet där tvåastronauter kan bo och vila utan rymddräkterna på under månexpeditionen.

Läs mer: Hon har designat det optimala huset för planeten Mars

”Bemannade och trycksatta sonder kommer att vara en viktig faktor för de mänskliga månexpeditioner som vi tänker kommer att äga rum under 2030-talet. Vårt mål är att skjuta upp en sådan sond i rymden under 2029”, säger Jaxa-chefen och tidigare astronauten Koichi Wakata i ett pressmeddelande.

Den bränslecellsdrivna sonden ska klara av att köra minst 10 000 kilometer på månens yta. På konceptbilderna visar Jaxa och Toyota också att bilen har en solcellspanel som fälls ut på bilens sidor när den står stilla.

Läs mer: Nasa-chef: Klimatförändringarna handlar inte om tro utan fakta

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt