Toyota återvinner koppar ur gamla bilar

2014-04-07 14:16  

Japanska Toyota har utvecklat en teknik gör det möjligt att återvinna koppar ur bilars elsystem. Först i världen, enligt företaget.

Koppar är en strategiskt viktig metall, som hotar att bli en bristvara i framtiden. Men hittills har det varit svårt att återvinna koppar automatiskt när uttjänta bilar skrotas. Den åtråvärda metallen som exempelvis finns i kabelstammar och säkringsboxar avlägsnas därför ofta för hand i lågkostnadsländer.

Nu har biltillverkaren Toyota i samarbete med tio andra japanska företag utvecklat vad som beskrivs som världens första teknik för att återvinna koppar i bilars elsystem. Metoden bygger på att bildelarna krossas och att järn avlägsnas med hjälp av magneter. I det kvarvarande materialet undersöks bland annat skillnaden i densitet för att sortera ut koppar.

Enligt Toyota är renheten på den återvunna kopparn 99,96 procent, tillräckligt bra för att använda i nya bilar. Från år 2016 räknar företaget med att kunna utvinna 1 000 ton koppar per år, vilket räcker till 2 miljoner bilar. Det skriver den japanska tidningen Asahi Shimbun.

Charlotta von Schultz

Mer om: Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt