Toyota återvinner koppar ur gamla bilar

2014-04-07 14:16  

Japanska Toyota har utvecklat en teknik gör det möjligt att återvinna koppar ur bilars elsystem. Först i världen, enligt företaget.

Koppar är en strategiskt viktig metall, som hotar att bli en bristvara i framtiden. Men hittills har det varit svårt att återvinna koppar automatiskt när uttjänta bilar skrotas. Den åtråvärda metallen som exempelvis finns i kabelstammar och säkringsboxar avlägsnas därför ofta för hand i lågkostnadsländer.

Nu har biltillverkaren Toyota i samarbete med tio andra japanska företag utvecklat vad som beskrivs som världens första teknik för att återvinna koppar i bilars elsystem. Metoden bygger på att bildelarna krossas och att järn avlägsnas med hjälp av magneter. I det kvarvarande materialet undersöks bland annat skillnaden i densitet för att sortera ut koppar.

Enligt Toyota är renheten på den återvunna kopparn 99,96 procent, tillräckligt bra för att använda i nya bilar. Från år 2016 räknar företaget med att kunna utvinna 1 000 ton koppar per år, vilket räcker till 2 miljoner bilar. Det skriver den japanska tidningen Asahi Shimbun.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt