Toyota återkallar 5,8 miljoner bilar

2016-10-26 14:13  

Toyota återkallar kring 30 000 bilar i Sverige till följd av problem med krockkuddar från japanska tillverkaren Takata. Över hela världen återkallar bolaget 5,8 miljoner fordon av märkena Corolla, Vitz och Yaris.

En del av bilarna fick nya krockkuddar i ett utbytesprogram 2010, rapporterar Reuters som uppger att återkallelsen sker eftersom det finns risk att krockkuddarna exploderar.

Omkring 1,5 miljoner av bilarna som berörs har sålts på den europeiska marknaden. I Sverige återkallas cirka 30 000 bilar.

– Bilägarna kommer att få ett brev från oss för att komma in med bilen till en auktoriserad Toyotaverkstad för åtgärd, säger Bengt Dalström, informationschef för Toyota i Sverige, och tillägger att det är kostnadsfritt för bilägaren.

Läs mer:

Läs mer: Defekta krockkuddar kan sänka Takata

Dalström förklarar att verkstäderna kommer att byta ut krockkuddarna, men det är inte säkert att de gamla ersätts med en ny Takata.

– Krockkuddarna kan komma från flera tillverkare, säger han.

Bilarna som återkallas är tillverkade mellan maj 2000 och november 2001 samt april 2006 och december 2014, enligt Reuters.

Läs mer:

Läs mer: Därför är Takatas krockkuddar farliga

Dalström uppger att det inte finns något känt fall av en Takatakudde som exploderat i ”vår del av världen”.

– Risken finns i extremt fuktiga miljöer, men vi tar säkerheten på stort allvar och det är därför återkallelsen sker, säger han.

Mer om: Toyota Takata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt