Toppmöte om självkörande bilar i Sverige

2017-09-15 07:31  
Tomas Eneroth (S) bjuder in ministerkollegor i EU för ett möte i Sverige om självkörande bilar. Foto: TT

Den nytillträdde infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) bjuder in sina ministerkollegor i EU för ett toppmöte i Sverige om självkörande bilar.

Själv hoppade Tomas Eneroth med stor förtjusning in i en under den pågående bilsalongen i Frankfurt.

– Under våren 2018 kommer Sverige att arrangera den internationella konferensen för ministrar och kommissionärer för självstyrande och uppkopplade fordon, säger Tomas Eneroth till TT.

Mötet ska hållas i Göteborg. En av anledningarna till att man valt Västkusten är för att Lindholmen science park tillsammans med Volvo driver ett projekt om att ha 100 självkörande bilar på Göteborgs gator i slutet på 2017.

– Vi har både reell erfarenhet av verksamhet på fältet och mycket forskning som vi gemensamt med industrin lägger resurser på. Så det finns ett stort intresse att komma till Sverige, säger Eneroth.

Han befinner sig på det internationella mötet för automatiserad körning i Frankfurt och har tidigare närvarat på ett stort möte med samma tema i Amsterdam.

Läs mer:

Läs mer: Nya lagen kan ge 100 000 självkörande bilar

Som ett inslag fick han provåka en självkörande bil tillsammans med sin holländska ministerkollega Melanie Schultz van Haegen och brittiska ministerkollega Jesse Norman, vilket hans pressekreterare intygar var "väldigt uppskattat".

Anledningen till att satsa på självkörande bilar är enligt infrastrukturministern en säkrare trafikmiljö för att komma närmare nollvisionen, samt att möta klimatutmaningen på transportsidan på ett smartare sätt.

– Det här driver också en innovationsutveckling för informationssystem som i sig skapar jobb och tillväxt i Sverige, säger han.

Eneroth drar en parallell till telekomindustrin på 1990-talet och säger att utmaningen för utvecklingen av självkörande bilar är att nu skapa gemensamma regler och standarder inom Europa så att inte det blir en orsak att stå på bromsen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt