Tolgfors slåss för Gripen

2009-11-24 07:30  

I dag träffar försvarsminister Sten Tolgfors sin brasilianska kollega Nelson Jobim i huvudstaden Brasilia. Samtidigt är Saabchefen Åke Svensson på plats för att träffa den brasilianska flygindustrin.

Sten Tolgfors skriver på sin blogg att han vill använda varje möjlighet att lyfta fram Gripen som det bästa alternativet när Brasilien nu ska byta ut sin flotta av stridsflygplan.

- Det ser ut som att Brasiliens val av flygplan nu närmar sig, även om det exakta datumet för beslutet inte är känt. Vi vill använda varje möjlighet att lyfta fram Gripen och hoppas därför hinna göra en gemensam svensk ansträngning inför avgörandet, skriver Sten Tolgfors.

På Saab Gripen säger marknadschefen Bob Kemp till Ny Teknik de enda tidpunkter som officiellt uttalats från brasilianskt håll är sista veckan i november eller första veckan i december.

- Både president Lula da Silva och flygvapenchefen har sagt sista veckan i november medan försvarsministern talat om första veckan i december, säger Bob Kemp.

Sten Tolgfors räknar också med ett möte med presidenten under den här veckan.

"Under vistelsen planeras möten med Brasiliens president Lula da Silva, försvarsminister Nelson Jobim och senator Eduardo Azeredo", skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på tisdagen.

President Lula hade i går ett möte med försvarsminister Jobim, enligt uppgifter på det braslianska regeringskansliets webbsajt.

Se försvarsminister Jobims agenda här.

Saab har haft ett fast team i Brasilien i mer än ett år med Bengt Janér som ansvarig.

- Själv åker jag dit nästa vecka. Jag är i Brasilien var tredje vecka och stannar en vecka, säger Bob Kemp.

Läs här Ny Tekniks artikel om Saabs offert till Brasilien.

Sten Tolgfors blogginlägg

Stockholm den 23 november:

Idag reser jag till Brasilien igen, för att stödja den svenska Gripenkampanjen.

Jag var där också i våras och har dessutom träffat brasilianska ministrar och parlamentariker i Sverige, vid flera tillfällen.

Vi har haft förmånen att se Brasiliens President Lula i Sverige vid två tillfällen de senaste åren, senast i höstas under toppmötet EU-Brasilien. Vid det föregående tillfället gjorde presidenten statsbesök i Sverige. Jag mötte honom också som hastigast i våras, i Rio de Janeiro.

Också andra statsråd, som Maud Olofsson och Ewa Björling, och flera statssekreterare har lagt betydande kraft på att stöda SAAB och Gripen i Brasilien.

I slutändan är det dock planets konkurrenskraft i form av pris och prestanda, som tillsammans med möjligheter till teknologiöverföring och industriellt samarbete lär vara centrala för utgången.

Gripen erbjuder Brasilien ett konkurrenskraftigt inköpspris, en mycket låg livscykelkostnad och ett långsiktigt partnerskap i att utveckla nästa generation Gripen.

Sverige konkurrerar med USA och Frankrike om ordern till Brasilien. Det säger sig självt att det är mycket svåra konkurrenter och vi känner utgångsläget väl.

Det ser ut som att Brasiliens val av flygplan nu närmar sig, även om det exakta datumet för beslutet inte är känt. Vi vill använda varje möjlighet att lyfta fram Gripen och hoppas därför hinna göra en gemensam svensk ansträngning inför avgörandet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt