Tolgfors: Norge hade rätt om Jas Gripen

2009-01-19 12:35  
Saabchefen Åke Svensson och försvarsminister Sten Tolgfors smörade förgäves för Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen vid avtäckningen av det nya Gripenplan som designats för att passa Norge. Foto: Lars Anders Karlberg

Försvarsminister Sten Tolgfors ger Norge rätt:<br></br> Nya Jas Gripen klarar inte de norska kraven på smygegenskaper och tung attackförmåga.

I ett tal vid på Folk och Försvar-konferensen i Sälen i går söndag och även i sin nya blogg kommenterade Sten Tolgfors det norska beslutet att välja amerikanska JSF/F-35 i stället för svenska Gripen Next Generation.

Han medger att den kommande versionen av svenska stridsflygplanet Jas Gripen inte skulle klara att uppfylla flera av de norska kraven på förmågor.

”I sammanfattning har Norge sökt ett plan som klarar av att utföra tyngre markattack i den högsta av hotbilder med ett autonomt uppträdande. Det handlar om att utföra solitära insatser över av en fiende kontrollerat territorium, som är skyddat av avancerat långräckviddigt luftvärn och nästa generations jaktflyg.”

Svenska Gripen är inte framtagen för att klara tunga markmålslaster – och inte heller för att uppträda som ensamt osynligt smygande plan i fiendeland – förmågor som Norge värderat högt, konstaterar Sten Tolgfors.

Gripen är ”i stället ”uppbyggt som ett system av ett system”. Menar Sten Tolgfors och drar slutsatsen att:

”Eftersom Sverige – och andra potentiella exportländer – inte prioriterar tung attackförmåga, så säger den norska värderingen förhållandevis lite om att Gripen-systemet skulle ha brister för våra behov”.

Gripen är ett ”mycket bra plan” för att värna Sverige som territorium, anser försvarsministern.

Utvecklingen av Gripen kommer dock inte stå stilla framöver, utan planet kommer att ”balanseras” för att klara de svenska behoven och utvecklas i samarbete med andra Gripenländer, uppger han.

Samtidigt har Sten Tolgfors fortfarande synpunkter på hur den norska regeringen gjort de ekonomiska beräkningarna kring planet och hur de kommunicierade sitt beslut, något som han samtalat med den norska försvarsministern om.

Mer om: Norge Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt