Tolgfors: Nej till nya Estoniadyk

2009-01-28 09:44  
Försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Pawel Flato

Försvarsminister Sten Tolgfors säger nej till en ny haveriutredning om varför Estonia sjönk. Detta sedan anhöriga till Estoniaoffer i Lindesberg begärt nya dykundersökningar av vraket för att fastställa olycksorsaken.

De två sjunkstudierna som gjort på begäran av svenska staten har bekräftat det händelseförlopp som den Internationella haverikommissionen kom fram till.

Det konstaterar Sten Tolgfors i ett svarsbrev till 56 anhöriga i Lindesbergsområdet, vilka tidigt i januari i år skrev till honom för att få till stånd nya dykningar på vraket.

I den ena av sjunkstudien kom forskarna nämligen fram till att nya dykningar var nödvändiga för att de med säkerhet skulle kunna fastställa orsaken till förlisningen.

Det var 14 år sedan fartyget sjönk och Estonia byggdes för 28 år sedan, enligt de sjösäkerhetsregler som gällde då.

”Nya dykningar på Estonia skulle därmed inte ha direkt bäring på att ge bättre regler för sjösäkerheten.”, skriver dock Sten Tolgfors i svarsbrevet.

Han skriver också att åtgärder som nya dykningar och bärgning av delar av vraket – något som forskarna också starkt rekommenderade – ska vägas mot den utlysta gravfriden och internationella avtal, och hänsyn måste tas till att:
” alla anhöriga kanske inte har uppfattningen att nya undersökningar vore att föredra”, skriver försvarsministern.

–Det här säger oss ingenting, annat än att regeringens inställning är negativ. Man har ju lagt locket på ändan från början, kommenterar Göran Claesson, som förlorade sin dotter i katastrofen, ministerns svar.

Sten Tolgfors besked kommer nu att diskuteras på ett styrelsemöte i slutet av februari då ledamöter i de tre anhörigföreningarna SEA, Agnef och FAE, möts.

–Vi håller på och funderar på hur vi ska gå vidare, säger Göran Claesson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt