Tjeckiens superdeal – får jätterabatt på Gripen

2013-09-12 13:28  
Foto: Scanpix

Nya detaljer kring den svensk-tjeckiska överenskommelsen kring fortsatt leasing av Gripen avslöjas nu. Tjeckiens försvarsminister uppger att priset blir 30 procent lägre än tidigare och att kontraktet kan sägas upp efter 12 år.

Tjeckiens regering godkände på onsdagen en offert från svenska Försvarsexportmyndigheten, FXM, som innebär att landet fortsätter att leasa 14 stycken Gripenplan efter 2015.

Man har sedan 2005 hyrt 14 stycken Gripen C/D av svenska staten.

Enligt försvarsministern Vlastimil Picek blir priset för den kommande leasingen 30 procent billigare i förhållande till den tidigare hyresperioden. Denna sistnämnda uppges kosta omkring 7 miljarder svenska kronor.

På Försvarsexportmyndigheten, FXM, vill man inte avslöja hur stora intäkter Sverige får genom förlängningen:

- Det är vår inställning att vi inte kommenterar siffror under pågående förhandling, säger Magnus Gustafsson, chef för region Europa på FXM, som leder den svenska avtalsdelegationen.

Enligt FXMs pressmeddelande i går ska Tjeckien hyra planen i ”ytterligare 14 år” - från 2015 och framåt.

Men enligt tjeckisk media uppger Vlastimil Picek att leasingperioden sträcker sig över 12 år. Tjeckien kan därefter välja att hyra planen i två år till.

- Det är korrekt. Just i dagsläget har de en option på två år till. Men det pågår fortfarande en förhandling och detaljerna i det slutliga avtalet är inte klara, säger Magnus Gustafsson.

Vlastimil Picek påpekar också att landet ska hålla nyval 25-26 oktober. Han räknar med att den nya regeringen måste godkänna det kommande kontrakt som parterna slutligen väntas enas kring.

Samtidigt löper det nuvarande erbjudandet från FXM ut den sista oktober.

Kommer den svenska offerten förlängas till dess att Tjeckiens nya regering är på plats?

- Det vågar jag inte spekulera i. Det är förstås beroende av de priser som våra underleverantörer lämnar, säger Magnus Gustafsson.

Han uppger att såväl tillverkaren Saab som andra underleverantörer och Försvarsmakten måste tillfrågas dessförinnan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt