Tjeckien överväger att byta Gripen mot F-35

2022-07-22 07:47  
Tjeckien hyr i dag 14 Gripen-flygplan, men kan nu i stället välja amerikanska F-35. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tjeckien, som i dag hyr Gripen, meddelade under torsdagen att man överväger att välja det amerikanska stridsflygplanet F-35. Tjeckien har inlett förhandlingar att införskaffa 24 amerikanska F-35-flygplan, rapporterar nyhetssidan Euractiv.

Landet hyr redan in 14 modeller av det svenska stridsflygplanet Gripen på ett kontrakt som sträcker sig till 2027, som sedan skulle kunna förlängas i två år.

Enligt Euractiv kritiseras beslutet av oppositionen på grund av de höga kostnaderna. Tjeckien måste även investera i ny infrastruktur kring flygvapnet, eftersom den nuvarande är anpassad för Gripen.

Läs mer: Nära hälften av stridspiloterna på väg bort

Saab-vd: Inte gett upp

Beskedet beskriver Saabs vd Micael Johansson som tråkigt – men tillägger att Saab absolut inte gett upp möjligheten att fortsätta leverera stridsflygplan till Tjeckien.

– Vi erbjuder dem en lösning som är kostnadseffektiv, och ett system som inte behöver bytas. Jag förutsätter att Tjeckien ger oss möjlighet att erbjuda något framöver, säger han till TT.

Läs mer: Miljardorder för Saab – FMV köper Global Eye

Finland och Kanada nobbade

Gripen E-projektet har under senare tid stött på flera bakslag. Modellen har endast sålts till Sverige och Brasilien, och nyligen har både Finland och Kanada nobbat det svenska stridsflygplanet till fördel för F-35.

Fredrik Fahlman/TT

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt