Tiomastad solseglare ska kryssa 2020

2016-09-09 12:11  
Tio fällbara master med segel täckta av solceller bidrar till att minska CO2-utsläppen. Foto: Peace Boat

Ecoship kallas 55000-tonnaren som 2020 ska ta 2000 kryssningspassagerare på en sjöresa med 40 procent mindre koldioxidutsläpp. Tio solcellstäckta segel ska hjälpa till.

Vid den stora sjöfartsmässan SMM i Hamburg i veckan skrev klassificeringssällskapet DNV GL och den japanska organisationen Peace Boat en avsiktsförklaring om att utveckla det energisnåla kryssningsfartyget Ecoship för att kunna starta seglatser 2020.

Projektet inleddes i Hamburg för två år sedan där skisser drogs upp av företaget Oliver Design för ett kryssningsfartyg med lägre miljöbelastning än konventionella fartyg.

Maskineriet ska anpassas för att kunna köras på LNG, flytande naturgas, liksom biobränslen. Tio fällbara master med segel som täcks med solceller assisterar när vinden tillåter, 6000 kvadratmeter solceller på översta däck genererar 740 kW effekt. Energiåtervinningssystem ska se till att 80 procent av den energi som normalt hamnar i luften eller vattnet nu tas tillvara.

Det vatten som används ombord ska renas och ingå i ett slutet system.

Ecoship ska visa vägen mot en ”renare” sjöfart, utan utsläpp av NOx och SOx och med 40 procent mindre utsläpp av CO2 jämfört med et konventionellt kryssningsfartyg byggt före millennieskiftet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Sjöfart

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt