"Tio miljarder behövs för att rädda Saab"

2011-04-15 07:40  
10 miljarder är det som ska till för att rycka Saab ur krisen, anser Lars Holmqvist. Foto: Scanpix

Lars Holmqvist, vd i europeiska branschorganisationen för underleverantörer anser att Saab behöver 10 miljarder för att klara sig. ”Trams” enligt Vladimir Antonovs talesman Lars Carlström.

Pessimisterna frågar sig hur Saab ska klara sig. Även om Vladimir Antonov får ett godkännande att bli officiell Saabägare kommer det enligt pessimisterna bli svårt att rädda den krisande bilkoncernen.

Lars Holmqvist tror att Saab kommer få svårt att få fram så mycket pengar som han tror behövs.

- Att få fram så mycket som tio miljarder kronor är näst intill omöjligt, säger Lars Holmqvist till Dagens Nyheter.

Regeringen borde ha hjälp den sargade bilkoncernen mer redan 2009, menar Lars Holmqvist.

- Nu är det för sent. Saab har förlorat för stor del av marknaden och ingen litar längre på företaget, säger han till DN.

Enligt honom kan så mycket som 10 000 jobb försvinna om Saab sätts i konkurs, skriver DN.

Lars Carlström, talesperson för den ryske investeraren Vladimir Antonov säger att siffran 10 miljarder bara är ”trams”.  Enligt honom räcker 1 till 1,5 miljarder. Det finns dessutom flera externa investerare som är intresserade av att som han säger ”trygga Saabs framtid”, skriver DN.

I dag ska Saab ha telefonkonferens med underleverantörerna.

- Ingen har ännu vidtagit några åtgärder, men en del börjar säkert planera för varsel, säger Sven Åke Berglie, vd i Fordonskompentgruppen till DN.

Jonas Karström

Mer om: GM Fordonskrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt