Timmerhuggarnas Formel 1

2010-05-07 13:15  

Nu laddar det svenska landslaget i "Timbersports" upp inför VM i motorsågning. Världsmästare i grenen "hot saw" blir den som snabbast lyckats kapa upp tre skivor ur en 46 centimeter grov stock.

För att ta hem VM-titeln har landslaget, under ledning av lagkapten Sev Nordström, beställt tre stycken supertrimmade, specialbyggda motorsågar drivna med wankelmotorer. De kommer att revolutionera sporten, hävdar han .

- Det här är motorsågarnas Formel 1, säger Sev Nordström till Lantbrukets affärstidning ATL.

Wankelmotorn ger lika stor effekt som en tvåtaktare men är mycket lättare. Motorn är på sextio hästar och väger bara femton kilo, tack vare mycket aluminium och kevlar.

Samtidigt är wankelmotorn vibrationsfri och går den att varva mer än tvåtaktaren utan att den sprängs. Det senare är ett problem i världsmästarsammanhang då tvåtaktarna bara håller i femton sekunder, vilket är tillräckligt länge för att hinna slå världsrekordet på cirka sju sekunder. Men då krävs en racerslipad kedja som aldrig skulle godkännas av Arbetsmiljöverket.

Landslaget nya monstersåg visades upp i Idre under förra helgen. Men hemlighetsmakeriet är stort; så fort någon blev för närgången täcktes sågen över med en filt, skriver ATL.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt