Tillverkaren som leder racet om självkörande bilar

2015-10-22 09:04  

Vilket företag är mest aktivt inom självkörande bilar? Och vem är den viktigaste uppfinnaren på området? En unik patentanalys ger svar.

Elbilstillverkaren Tesla lanserade förra veckan en "autopilot" som innebär att bilen kan köra, byta fil och parkara på egen hand.

Tesla är bara en i raden av billtillverkare som utvecklar självkörande funktioner. Även Google testar sedan flera år helt självkörande bilar och Apple har också börjat jobba med tekniken.

Men även om Google hörs och syns mest, så är det fortfarande en av de stora, traditionella biltillverkarna som har flest patent området, nämligen japanska Toyota.

Det visar en unik analys av patentaktiviteten som Stockholmsföretaget Iamip gjort för Ny Tekniks räkning. Iamip utvecklar och säljer en tjänst för analys och bevakning av patentinformation.

Företaget har sållat fram alla offentliga patent och patentansökningar på teknik som omfattas av självkörande fordon inklusive olika it-lösningar. Totalt handlar det om mer än 1000 patent varav många är giltiga i en lång rad länder.

- Det är ett glödhett område, säger Rebin Hosini, expert på analys och bevakning av tekniktrender hos Iamip.

Många av de stora biltillverkarna jobbat med självstyrande funktioner sedan 1980-talet. Men från och med 2006 har utvecklingen accelererat.

- Då syns en tydlig ökning. Företag och universitet runt om i världen började att lämna in mängder av patentansökningar och det har bara fortsatt sedan dess, säger Rebin Hosini.

Ettan Toyota har totalt 138 patent och publicerade patentansökningar på teknik för självkörande fordon visar siffrorna från Iamip.

På andra plats kommer tyska Daimler med 70 patent. Google har spurtat sig upp till en tredje plats med 66 patent. Det trots att de första patenten från Google dök upp så sent som 2010. Efter Google följer amerikanska GM med 56 patent och japanska Nissan med 53.

De senaste åren har Toyota, GM, Google, Daimler men även Audi varit mest aktiva. Exempel på teknikområden med hög aktivitet system för trafikkontrollsystem, automatisk filkörning samt automatisk parkering.

Patentinformationen avslöjar också att David Ferguson, som leder utvecklingen inom maskininlärning och bildigenkänning på Google, är den mest aktiva uppfinnaren inom självkörande bilar med 22 patent.

Totalt finns fyra av de fem mest aktiva uppfinnarna på Google medan en finns hos Audi.

De svenska bilföretagen finns inte med bland de 12 i topp, men Volvo Cars har 14 patent, Scania har 7 och Volvo Lastvagnar 2 enligt data från Iamip.

Exempel på patent från Google finns här.

Filmen nedan visar hur patent på teknik för självstyrande bilar ökat geografiskt mellan 200 och 2015:

 

Inom vilka andra heta områden skulle du vilja veta vilka som söker flest patent? Skriv ditt förslag i kommentarerna.

Marie Alpman

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt