Till salu (fortfarande): J35 Draken från 1964

2015-02-12 13:27  

En J35 Draken från 1964 i toppskick. Säljes för endast 425 000 dollar. Och det finns ytterligare fem till salu i USA. Men intresset är svalt.

Det är flygplansmäklaren Platium Fighter Sales i Kalifornien som lagt ut Drakenplanet till försäljning på sin hemsida. Det är omisskännligt lik det Drakenplan som tidigare varit till salu hos flygplansmäklaren Wolfe Aviation i San Fransisco och som Ny Teknik skrev om i september 2010.

Hallå Simon Brown, ägare till Platinium Fighter Sales. Är det samma plan?

- Yes, the Draken I have for sale is the same one you wrote about five years ago, svarar Simon Brown på Ny Tekniks mejl.

Redan då hade planet stått osålt hos Wolfe Aviation i Stockton öster om San Francisco i fem år. Flygplansmäklaren Verlyn Wolfe hade ändå sänkt priset i flera omgångar från 499 000 dollar till 175 000 dollar och trodde då att han skulle tvingas sänka ytterligare.

- Det är en bit historia som jag har stående här. Det är synd och skam att hon ska stå på marken och samla damm, sa Verlyn Wolfe.

Men det blev ingen affär. I stället har planet helrenoverats och vandrat över till Los Angeles-mäklaren Platium Fighter Sales. Där har priset åkt upp igen efter renoveringen. Simon Brown bjuder ut det för 425 000 dollar, närmare 3,5 miljoner kronor.

- Just nu är detta det enda Drakenplan som är till försäljning. Det har gått igenom en ordenlig renovering under senare år. Men nuvarande ägaren har genom sina affärspartners tillgång till ytterligare fem Dakenplan och vi diskuterar om vi inte ska lägga ut dem till försäljning också, skriver Simon Brown till Ny Teknik.

I så fall kommer man också att lägga ut ett omfattande reservdelslager och flera reservmotorer till försäljnjngen.

- Det är tillräckligt för att hålla sex Drakenplan flygande i många år, säger Simon Brown.

Planen hamnade i USA för cirka femton år sedan och kommer från både det svenska och det danska flygvapnet.

- De har använts på ett regeringskontrakt. Planen har fått spela skurkar under marinens övningar, säger Simon Brown.

I USA är det ganska vanligt att entusiaster äger gamla stridsflygplan. Men just J35 Draken och motsvarande är inga billiga leksaker. Med efterbrännkammaren på drar den 400 liter flygbränsle i minuter. Räkna med en timkostnad på över 80 000 kronor. Och piloten måste ha utbildning och certifikat för att flyga jetplan.

Att hitta en köpare i Sverige är knappast troligt. Planet är registrerat i USA och att ta över det till Europa kräver helt nya tillstånd genom en ganska byråkratisk process.

Sveriges vackraste plan

  • När Ny Tekniks läsare våren 2010 röstade om vilket som var det vackraste plan som Saab byggt vann J35 Draken med bred marginal.
  • Draken med sin unika, dubbla deltavinge fick hela världen att häpna när den första prototypen provflögs den 25 oktober 1955. Draken, som kunde flyga i dubbla överljudshastigheten, skulle ersätta både Lansen och Tunnan. 1960 levererades de första planen till svenska flygvapnet och först 1999 tog Draken ur drift i Sverige.
  • Planet hade då tillverkats i totalt 644 exemplar och sålts till både Danmark, Finland och Österirke. I Sverige finns det ett flygdugligt exemplar som svenska försvaret har i sin veteranverksamhet. Det finns också ett flygdugligt exemplar i Danmark men det har inte flugit på tjugo år. Så i dag finns det fler J35 Draken i USA än i de ursprungiga hemländerna,

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Draken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt