Thailand rustar järnvägen

2014-12-22 10:16  

Thailand planerar att rusta upp sitt förfallna järnvägsnät och skissar på tre nya förbindelser med Bangkok.

Militärjuntan i landet räknar med att en upprustning av järnvägsnätet både blir betydelsefullt för exporten av inhemska produkter, men även för turistnäringen.

I förra veckan slöt landet avtal med Kina om att bygga två järnvägslinjer om tillsammans 867 km.

Nu rapporterar Japan Today att den thailändska regeringen har kontaktat den japanska regeringen med en förfrågan om japansk assistans när det gäller ytterligare tre nya järnvägsförbindelser.

En av dessa sträckor ska förbinda staden Mae Sot vid Burmas gräns med Mukdahan vid gränsen till Laos. En andra förbindelse ska förbinda Kanchanaburi med industriprovinsen Rayong och en tredje ska förbinda den nordligt belägna staden Chiang Mai med Bangkok.

Japan är sedan länge det land som investerar mest i Thailand, och flera japanska företag har såväl biltillverkning som elektroniktillverkning i landet. Men Kina håller på att flytta fram positionerna, samtidigt som en tidigare allierad, USA, minskar sitt inflytande i Thailand.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt