Thailand köper fler Gripen

2010-11-23 13:36  
Gripen i thailänds målning och Saab 340 Erieye. Foto: Peter Liander, Saab

Thailand fördubblar i dag sin flotta av Gripen-plan och köper ytterligare sex flygplan av FMV.

Thailand har tidigare, för två år sedan, köpt sex Gripen-plan samt kringutrustning.  Nu går man vidare och kompletterar sin flotta av svenska stridsflygplan med ytterligare sex plan av modell Jas 39 Gripen C.

 Dessutom köper man  ännu ett exemplar av det svenska spaningsradar-systemet  340 Erieye samt det svenska sjömålsrobot-systemet 15. Båda från tillverkaren Saab.


Affären signerades i dag i Stockholm av Gunnar Holmgren, generaldirektör på Försvarets materielverk, FMV,  och Itthaporn Subhawong,  chefen för det thailändska flygvapnet.

-  Med den materiel som det thailändska flygvapnet kommer att förfoga över i och med de kommande leveranserna av fas ett och två kommer Thailand att få ett mycket kvalificerat luftförsvar med både övervakning och nätverksbaserad operationsförmåga, säger Gunnar Holmgren , i ett pressmeddelande från FMV.

Enligt överenskommelsen ska Sverige ge utbildning och logistikstöd till Thailändska flygvapnet under flera år framöver.
Planen ska enligt planerna levereras till Thailand om två år.

 
–Av kommersiella skäl hålls priset som Thailand får betala hemligt, säger Sofia Krigsman, politisk sakkunnig på försvarsdepartementet. 

Mer om: Thailand FMV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt