Testfabrik ska sätta Europa på batterikartan

2014-05-09 11:46  
Automationshjälpmedel ska höja kvaliteten och sänka priset på liliumjonbatterier från Europa. Foto: Siemens

Europas blygsamma produktion av litiumjonbatterier ska få en skjuts av en pilotfabrik för automatisk produktion.

Pilotfabriken byggs vid centrum för sol- och vätgasforskning i Baden Württemberg i Tyskland med automationsteknik från Siemens. Anläggningen ska stå klar 2015 och erbjuda batteritillverkare att ta fram nya produktionsprocesser och nya material för litiumjonbatterier. Målet är att kvaliteten på batterierna ska öka och priset sänkas.

Siemens utrustar anläggningen med en system för att hantera produktionsdata.

I produktionsprocessen av litiumjonbatterier är ett kritiskt moment att lägga kolpasta för anoden och litium metalloxid i tunna skikt på en metallfilm. Skikten är endast ett par tiondels millimeter tjocka, och noggrannheten ligger på en till två tusendels millimeter. Filmerna rullar fram i hastigheter upp till 50 meter per minut under produktionsprocessen.

Siemens ska här stå för drivsystem och automationsteknik för precisionsprocesser. Med hjälp av produktionsplaneringsprogrammet Tecnomatix kan en virtuell modell av en batteriproduktionsanläggning skapas redan innan anläggningen byggs för att få maximal effektivitet.

Pilotfabriken byggs för att utvärdering av produktionsprocesser för batterier till såväl bilindustrin som för lagring av förnybar energi. När anläggningen når full produktion ska den kunna producera 300 prismatiska litiumjon celler per dag, var och en med en lagringskapacitet på mer än 20 Ah.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt