Testet avslöjar: De delade fordonen är bakteriehärdar

2019-05-17 11:10  
Foto: EurovisionNim

Hyrbilar, fordon för bildelning och taxis svabbades efter bakterier. På den värsta beröringsytan räknade labbet som mest till fem miljoner bakterier – att jämföra med snittet 171 för toaletter.

Regelbundet görs undersökningar av de smutsigaste ytorna som vi delar med främlingar. Hotellens fjärrkontroller och överkast brukar figurera på listan över bakteriehärdar. Samtidigt har det visat sig att den fruktade toalettringen inte alls är så smutsig som många tror. Det finns andra ytor som bättre förtjänar att kläs in i toapapper – ett exempel är de bilar som delas av många. 

Nu har Netquote, en pris och produktjämförelsetjänst för försäkringar, genomfört svabbtest i fordon för bildelning samt hyrbilar och taxis. De valde slumpvis ut tre taxibilar, samt undersökte tre bildelningsfordon och lika många hyrbilar. I de två första fordonen svabbades säkerhetsbältet, dörrhandtagen, och knapparna till fönsterhissen. I hyrbilen undersöktes istället ratt, växelspak och säkerhetsbältet. Resultatet visade på en överraskande mängd bakterier, rapporterar Autoblog.

Laboratoriet anger andelen bakterier i odlingen enligt termen colony-forming units, som förkortas CFU. För att ge ett perspektiv så kan man jämföra provsvaren med exempelvis en toalett som i snitt har 171 CFU per kvadrattum – en ganska ren yta ställd mot tandborsthållares två miljoner CFU per in2.

Läs mer: Nasa har kartlagt bakterierna på ISS

Snittet i taxibilarna låg på 27 000 CFU. Läge att tvätta händerna efter resan? Smutsigast var säkerhetsbältena, medan dörrhandtag och fönsterknappar verkade torkas av mer regelbundet. Av någon anledning var hyrbilarna långt mycket snuskigare. Där låg CFU-snittet för ratten och växelspaken på hela 1 miljon. Säkerhetsbältet var mycket renare med 403 CFU per in2 – vilket dock är mer än dubbelt så smutsigt som att ha en toalettring runt halsen.

Den allra värsta återstår dock – fordonen som gick i bildelning. Där presterade knapparna för fönsterhissarna över fem miljoner CFU. Säkerhetsbältet landade på 1 miljon, och här var i jämförelse dörrhandtaget den rena ytan med sina i 810 CFU.

John Edgren

Mer om: Bakterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt