Fordon

Testet avslöjar: De delade fordonen är bakteriehärdar

Foto: EurovisionNim

Hyrbilar, fordon för bildelning och taxis svabbades efter bakterier. På den värsta beröringsytan räknade labbet som mest till fem miljoner bakterier – att jämföra med snittet 171 för toaletter.

Publicerad

Regelbundet görs undersökningar av de smutsigaste ytorna som vi delar med främlingar. Hotellens fjärrkontroller och överkast brukar figurera på listan över bakteriehärdar. Samtidigt har det visat sig att den fruktade toalettringen inte alls är så smutsig som många tror. Det finns andra ytor som bättre förtjänar att kläs in i toapapper – ett exempel är de bilar som delas av många. 

Nu har Netquote, en pris och produktjämförelsetjänst för försäkringar, genomfört svabbtest i fordon för bildelning samt hyrbilar och taxis. De valde slumpvis ut tre taxibilar, samt undersökte tre bildelningsfordon och lika många hyrbilar. I de två första fordonen svabbades säkerhetsbältet, dörrhandtagen, och knapparna till fönsterhissen. I hyrbilen undersöktes istället ratt, växelspak och säkerhetsbältet. Resultatet visade på en överraskande mängd bakterier, rapporterar Autoblog.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här