Teslas krisperiod – var bara en månad från konkurs

2020-11-04 10:53  
Tesla var bara en månad från konkurs när produktionen av Tesla Model 3 strulade som mest. Foto: Unsplash och TT

Teslas omtalade vd Elon Musk kom i veckan med nya uppgifter om företagets ekonomi. När det såg som mörkast ut vara man bara en månad från konkurs.

Fordonsbranschens retliga uppstickare Tesla, med Elon Musk i spetsen går som tåget.

I oktober rapporterade elbilstillverkaren en nettovinst för femte kvartalet i rad. Den justerade vinsten landade på 331 miljoner dollar (0,76 dollar per aktie). Samma period förra året var vinsten 143 miljoner dollar. Vind i seglen alltså.

Men så har det inte alltid varit. På Twitter i veckan fick bolagets vd Elon Musk frågan om Tesla var nära konkurs när Model 3 skulle in i massproduktion. Teslas Model 3, alltså elbilsföretagets första försök att bygga en elbil för hela marknaden, en ”folkelbil”.

Läs mer: Ny standard för trådlös laddning: En ”game changer”

På det svarade den excentriske ledaren: ”Closest we got was about a month. The Model 3 ramp was extreme stress & pain for a long time — from mid 2017 to mid 2019. Production & logistics hell”, vilket kan översättas ungefär: ”Som närmast runt en månad. Det var extrem stress och smärta under en lång period – från mitten av 2017 till mitten av 2019. Ett produktions- och logistik-helvete”.

Det här är nya uppgifter enligt CNBC. Musk har tidigare pratat om ”helvetet” att ta fram ett nytt elfordon och tillverka det i stora volymer. Däremot har varken företaget eller Musk förut nämnt hur nära man faktiskt var konkurs.

Kraftigt ökad försäljning av elbilar

Hur lät det då under den där perioden? I en artikel från 2018 skrev Ny Teknik om att motgångarna i Model 3-produktionen aldrig tycks nå ett slut. Då hade företaget på kort tid fått sänka sina produktionsmål, och stoppa tillverkningen vid två tillfällen.

När Tesla väl fick ordning på produktionslinan så har det tagit fart. Bara förra året sålde företaget 367 500 elbilar – en ökning om 50 procent mot föregående år. Model 3 hade en stor del i den ökningen.

Sedan januari 2018 har Tesla-aktiens värde ökat med över 560 procent.

Viktor Krylmark

Mer om: Tesla Model 3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt